Nieuwsoverzicht

40 jaar trainingsacteurs in Nederland

Dit jaar bestaat het vak van trainingsacteur 40 jaar. In 2018 heeft het beroep nog niets aan relevantie ingeboet. Inmiddels is het aantal trainingsacteurs in Nederland gegroeid naar 2500 en steeds meer bedrijfstakken maken gebruik van trainingsacteurs.

Het vak van trainingsacteur bestaat sinds 1978. Het werd destijds in het leven geroepen na klachten over de omgang tussen politie en burgers. Besloten werd dat agenten voortaan eerst op acteurs moesten oefenen voordat zij op straat bekeuringen mochten uitdelen. Al snel zagen ook opleidingsinstituten en bedrijven de meerwaarde in van trainingsacteurs, waardoor het werkveld werd vergroot van overheid naar bedrijfsleven. Inmiddels maken verschillende bedrijfstakken, waaronder openbaar vervoer en gezondheidszorg, regelmatig gebruik van trainingsacteurs. Buro Wittenburg, het oudste bureau voor trainingsacteurs in Nederland, zag in drie jaar tijd een toename van ruim 60% nieuwe opdrachtgevers.

Actuele issues vragen om ervarend leren
Een trainingsacteur is gespecialiseerd in het spelen van een rol binnen een leersituatie en wordt ingezet bij verschillende vraagstukken zoals agressietrainingen, verkoopgesprekken of opvang na schokkende gebeurtenissen. De inzet van trainingsacteurs is ook in 2018 zeer relevant, mede vanwege diverse actuele maatschappelijke kwesties. In het kader van de nieuwe donorwet zet bijvoorbeeld ziekenhuis Gelderse Vallei trainingsacteurs in bij hun 'Communicatietraining Rond Donatie’, die de artsen en verpleegkundigen trainen rond de zorgvuldigheid en integriteit van het toe- en instemmingsgesprek.

Rendement van een training vergroten met acteurs
Een training met acteurs geeft cursisten handvaten om via ervarend leren de juiste communicatie eigen te maken en in te zetten wanneer nodig. De inzet van acteurs vergroot het rendement van een training. Want naast het creëren van een objectieve spiegel is de acteur gespecialiseerd in het geven van duidelijke en constructieve feedback. De acteur benoemt bijvoorbeeld een kwaliteit en vertelt hoe de cursist daar mogelijk nog meer gebruik van kan maken. Door de situatie nog een keer te spelen en te oefenen is de kans groot dat de cursist het nieuwe gedrag ook in de praktijk laat zien.

Meer lezen? Marck Oostra en Louise Arnold Bik schreven een artikel over simulatie binnen coaching. 

 

Bron: persbericht Buro Wittenburg

  • Datum 21 mrt 2018

Gerelateerde onderwerpen