Nieuwsoverzicht

Loopbaancoaching vanaf de bank

Voor een coachsessie niet eens meer je deur uit hoeven, het klinkt volgens sommigen ideaal. Maar werkt het ook? 

In NRC verscheen afgelopen week een artikel over online loopbaancoaching. Coaching zit nog steeds in de lift, aldus het stuk. Persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing eindigen steevast in onze top drie van wensen in een baan, en zo’n kwart van de leidinggevenden heeft al meer dan 200 uur aan training gevolgd, blijkt uit onderzoek van de International Coach Federation (ICF). Volgens internationaal onderzoek van de ICF is de branche qua omzet aan het groeien: tussen 2011 en 2015 wereldwijd met 19 procent, met een jaarlijks omzet van ruim 2,1 miljard euro.

Aan het woord komt onder andere Mariëlle Vaneman, samen met drie Zweede collega’s oprichter van het online coachingplatform Competencer. Bij dit platform komt een sessie volledig online via een videoverbinding tot stand komt. Coach en coachee spreken een tijd af, loggen beiden in op de website, en de webcam springt aan voor de sessie.

Vaneman: ‘Als ik om me heen vroeg wie er naar een coach ging, bleek het voor veel mensen een barrière. Je moet maar net via via over een geschikte coach horen, hopen dat er een klik is, en tijd hebben om ernaartoe te gaan. Daar hebben de meeste mensen het juist veel te druk voor.’

Op dit moment staan er honderd Nederlandse coaches op Competencer ingeschreven, elk met een andere specialisatie. Het kennismakingsgesprek is gratis, daarna betaal je 80 tot 400 euro per sessie, afhankelijk of je kiest voor persoonlijke of voor ‘executive’ coaching: advies speciaal voor de toplaag van managers en bestuurders. De site is niet de enige die online coaches aanbiedt, er zijn ook soortgelijke sites als Pluform en 24sessions.

De auteur van het artikel heeft vijf sessies uitgeprobeerd en was na één sessie al om. De voordelen: geen reistijd, een goede focus op het gesprek door het ontbreken van afleiding, coachees die zich meer op hun gemak voelen.

De vorm van coaching die in het artikel wordt beschreven, maakt gebruik van de webcam en virtueel face-to-face contact. Het kan ook op andere manieren, zoals bijvoorbeeld beschreven in het boek E-coaching van Anne Ribbers en Alexander Waringa. Meer lezen over online coaching? Zie de kennisbank!

Bron: Charlotte van ’t Wout, ‘Carrièreadvies via je laptopscherm’. NRC next, 6 april 2017.

  • Datum 10 apr 2017

Gerelateerde onderwerpen