Nieuwsoverzicht

Aan coaches geen gebrek

Bij het vinden van een coach is een klik belangrijker dan een keurmerk, zo luidde de boodschap van een artikel in de Volkskrant. Er zijn wel keurmerken, maar die worden niet algemeen gebruikt. Hoe vind je dan een goede coach?

Wie googelt op 'levenscoach' krijgt ruim 36 duizend resultaten. En daarnaast zijn er bijvoorbeeld personal coaches, performancecoaches, spirituele coaches, burn-outcoaches, opvoedcoaches, flirtcoaches en zelfs stiefmoedercoaches. Wie zijn al die coaches? En wat hebben we eraan?

Erik de Haan, hoogleraar organisatieontwikkeling en coaching aan de Vrije Universiteit in Amsterdam: 'Als je naar de huisarts gaat, weet je wat je aan kwaliteit kunt verwachten. Bij coaches is dat nog niet zo.' De gemiddelde Nederlandse coach is een vrouw van rond de 50 die haar cliënten vooral begeleidt op het gebied van zelfontplooiing en werkgerelateerde vraagstukken, bleek vorig jaar uit een enquête van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Hoeveel er precies zijn is onduidelijk - ze zijn nooit geteld.

In de wildgroei valt het De Haan op dat sommige mensen die zich coach noemen, dat strikt genomen niet zijn. 'Ze vertellen hoe zij een probleem zouden oplossen en geven voorbeelden uit hun levensloop of carrière. Ze praten, kortom, nogal veel over zichzelf. In feite ben je dan geen coach, maar mentor. Je blijft op de expert-stoel zitten, terwijl een coach probeert om van binnenuit bij iemand anders een nieuw inzicht te laten ontstaan.'

'Je werk draait niet om jou’, beaamt de Nijmeegse Robert Tannemaat (39). ‘Dat ego is wellicht verleidelijk, maar helpt je niet om een goede coach te zijn. Iemand die zegt: 'weet je wat jij moet doen', projecteert zijn problemen en proces op zijn cliënt. Maar mensen komen niet om te horen hoe ik mijn zaken heb opgelost, ze willen ontdekken hoe ze zelf verder komen.'

Toch werkt een coach anders dan een psycholoog. Een coach is praktischer ingesteld en kijkt vooruit: welk doel heb je voor ogen en hoe kun je dat concreet bereiken?
Dat steeds meer Nederlanders een coach inschakelen voor hun persoonlijke of werkgerelateerde problemen, komt volgens hoogleraar De Haan doordat de samenleving op emotioneel vlak steeds meer van ons verwacht. 'In ons werk moeten we steeds vaker ons gevoel inzetten en ons inleven in anderen. Vroeger deden mensen vaak veertig jaar lang hetzelfde werk. Nu zegt de baas na vijf jaar: goh, wat is je volgende stap?'

Het complete artikel is te vinden via Blendle (Suzanne Geuze - 'Bij het vinden van een coach is een klik belangrijker dan een keurmerk', de Volkskrant, 18-3-2017).

  • Datum 28 mrt 2017

Gerelateerde onderwerpen